Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.
24 januari 2019

Met deze tips gaat fiets-accu langer mee tijdens winterkou

Klever baccu

Door Erik Kouwenhoven 20-01-19, 06:00 Laatste update: 06:08

In de winter raken accu's tot 25 procent sneller leeg. Bezitters van een e-bike kunnen het probleem verminderen met deze trucs.

De aankoop kan al beslissend zijn met betrekking tot de winterkwaliteiten van een elektrische fiets. Bij goedkope e-bikes wordt meestal een compromis gesloten op het gebied van accukwaliteit. Naast koudegevoelige elektrolyt-oplossingen hebben ze vaak ook een slechtere isolatie. Het best beschermd tegen de kou zijn zogenaamde Intube-batterijen, die visueel stijlvol zijn ingebed in het binnenwerk van het frame. De compacte elegante Lithium-ion batterijen van Klever zijn ook zeker de vermelding waard. Ze zijn eenvoudig te verwijderen en ook perfect gepositioneerd in het frame. En behoren kwalitatief tot de top met een garantie tot 5 jaar.

Om een batterij beter te beschermen tijdens het rijden in de kou, kunnen ook speciale hoezen worden gebruikt. Met een warme overjas gemaakt van neopreen kunnen al betere resultaten worden bereikt. In het geval van de motor kan daarvan worden afgezien, aangezien vrieskou hier geen invloed heeft op de werkingsmodus of efficiëntie.

Na het uitschakelen van de e-bike, moet de batterij uit de kou. Als deze op kamertemperatuur is totdat ermee wordt weggereden, vergroot dit het bereik. Deze kamertemperatuur moet de accu ook hebben tijdens het opladen. Dit helpt bij volledig opladen en verlengt de levensduur.

De rijstijl heeft ook invloed op de bedrijfstemperatuur van accu's. Wanneer wordt gefietst met maximale e-ondersteuning in plaats van de eco-stand, wordt de batterij warmer. Deze koelt daardoor minder af en behoudt zijn efficiëntie langer. Er kan dan echter worden aangenomen dat het bereik vermindert vanwege de maximale ondersteuning. Een kwestie van uitproberen dus.

Ten slotte kan de onderhoudstoestand van de fiets zelf het bereik beïnvloeden. Een goed ingevette ketting plus goede bandenspanning verminderen wrijving en dus energieverliezen. Degenen die bang zijn om in de winter te maken te krijgen met een lege accu kunnen een tweede accu kopen, die ze in een opgeladen toestand meenemen, bijvoorbeeld in een rugzak. Voor forenzen wordt een tweede oplader op de werkplek aanbevolen.

Met onze unieke WeCare! pakket zorgen wij bij E Bike Masters tijdens de winter voor de accu van uw e-bike. Kom voor meer info en de voorwaarden naar een van onze vestigingen of stuur een mail naar aftersales@ebikemasters.nl.

e-mobility : we care !

Bron: ad.nl